Hur gör man en bra PowerPoint-presentation?

Hur gör man en bra PowerPoint-presentation?

Ska du presentera framför publiken och är tillåten digitala hjälpmedel? Då passar PowerPoint väldigt bra. Men att tala offentligt i kombination med att använda verktyget kräver finess. Här får du reda på hur man gör en PowerPoint-presentation på bästa sätt!

1. Hur man gör en PowerPoint-presentation: Skala ned

För att förklara något tydligt krävs alltid bantning – av innehållet. Håll dig så kort och koncis du kan, samtidigt som det du säger är målande och intresseväckande. Antalet budskap i din presentation ska inte överstiga tre stycken och du bör absolut max ha sex stycken informationspunkter på varje slide, men gärna färre. 

2. Hur man gör en PowerPoint-presentation: Väck känslor

Din presentation bör förmedla en känsla. Om inte annat så att du är passionerad om det du pratar om. Använd gärna historier, dra skämt eller beskriv expressivt det du pratar om. Använd gärna ovanliga eller förvånande uttryck i sammanhanget, men se till att inte dra det för långt. Att använda mer skiljetecken än vanligt för att beskriva en känsla (t.ex. så här!!!!!!) ses inte som vare sig mer förklarande eller professionellt. 

3. Hur man gör en PowerPoint-presentation: Visualisera

PowerPoint-presentation gör det möjligt för dig att arbeta med både form och färg. Tänk dock fortfarande på att punkt 1, skala ned, fortfarande gäller för god presentationsteknik. Men använder du det grafiska på rätt sätt hjälper det både för förståelsen och minnet.  Visar du negativ statistik kan du använda röd färg istället för grön, till exempel. Tänk också på teckenstorleken. Den ska vara lätt att läsa för publiken, så tänk den bör kanske vara större än vad du tror. Men se till att inte överanvända färger, symboler och bilder – tjänar de inget direkt syfte bör de högst troligt inte användas. 

Presentationsteknik med Mindset

Mindsets spetskompetens är företagsutbildning som driver resultat. Vi tar fram kurser och utbildningar inom presentationsteknik, ledarskapsutveckling och projektledning utifrån just det som er organisation behöver och ser till att ni använder era nya kunskaper i vardagen. Boka er företagsutbildning i kommunikation online eller hör av er så berättar vi mer.  

Intresseanmälan

Hur gör man en bra PowerPoint-presentation?

Obligatorisk