Framgångsrika ledare_

Vad har framgångsrika chefer gemensamt?

Finns det något som utmärker en framgångsrik chef eller ledare? Är en avverkad mil innan klockan 06:00, eller är ett strikt veganskt kostupplägg hemligheten för att nå framgång? Eller faller det sig bara naturligt för vissa?
Kanske.
Men innan du går och köper ett par nya löparskor vill jag presentera vad jag själv har kommit fram till. Min egna samanställning av processer och idéer; baserat på samtal jag haft med framgångsrika ledare genom åren. Vad de själva kommit fram till är ”hemligheten” för att lyckas.

En stor skara böcker har skrivits på temat ledarskap. De finns där för att hjälpa sina läsare att utvecklas och nå framgång i sin (chefs)roll.

Böckernas teorier och modeller är ett sätt att hitta verktyg och inspiration om hur man kan utvecklas inom ledarskapsområdet. Det naturliga steget blir sen att översätta teori till praktik och använda sin kunskap ute i fält.

En perfekt lösning kommer sällan på första försöket. Såklart. Lösningen kommer istället genom en ständig upprepning av att försöka, reflektera och förfina – det är nyckeln till framgång.

Framgången kommer inte heller att framstå som en rak transportsträcka mellan A och B. (Om den gör det, bravo, du är en av dem jag pratade om i ingressen). Vägen dit kommer innehålla en del senvägar, punkteringar och oväntade vägarbeten som inte var markerade på GPS: en.

Samtal med framgångsrika chefer och deltagare

Jag har haft lyxen att vara en del av dessa resor varje dag i mitt arbete som ledarskapskonsult på Mindset. Att göra det möjligt för chefer och ledare att proaktivt och metodiskt hitta sin egen väg är en del av mitt arbete. Under dessa år har jag haft möjlighet att utbyta idéer med deltagarna i våra ledarskapsprogram om vad som faktiskt fungerar, och vad som enligt deras mening verkligen ger dem mervärde i sitt ledarskap.

Vad har alla gemensamt?

När jag tittar tillbaka på våra samtal och vad som fungerar för deltagarna, då är det dessa tolv processerna som återkommer som gemensamma nämnare:

 1. Se & utveckla varje enskild person i ditt team.
 2. Ta itu med problem direkt.
 3. Du finns där för dina anställda, inte tvärtom.
 4. Kom ihåg var du kom ifrån.
 5. Håll ledarskapet centralt i allt du gör.
 6. Exponera dig ofta för obekväma saker.
 7. Delegera.
 8. Du är bara så stark som den svagaste länken.
 9. Anpassa ditt ledarskap till situationen och individen.
 10. Var ödmjuk, ärlig, respektfull och pålitlig. Få allas rygg.
 11. Njut av resan – kom ihåg att det handlar om resan, inte destinationen.
 12. Hitta ditt eget stöd. Hantera ditt nätverk – det är ditt bollplank, energikälla och inspiration.

Monika Björkman
Leverans

Intresseanmälan

Vad har framgångsrika ledare gemensamt?

Obligatorisk