Har du mer än någonsin, men ändå på Facebook?

Det är en lustig grej det där. Att man trots att man är stressad med arbetsuppgifter upp till öronen ändå har svårt att fokusera på det som är ”viktigt på riktigt”. För då och då så svarar man ju hellre på ett sms, ett mail som inte är så brådskande egentligen eller kollar sitt Facebook-flöde istället för att ta tag i dagens uppgifter.

FB

För ett par år sedan gavs det ut en bok om just prokrastinering och ”skjuta upp”-sjukan, ”Dansa på deadline – uppskjutandets psykologi” av författarna Alexander Rozental och Lina Wennersten.

I boken beskriver författarna en ”Allt eller inget”-inställning till arbetet. Antingen så gör du det perfekt – eller så gör du det inte alls.

Genom att scrolla på Instagram eller Facebook får du en snabb belöning genom likes, social interaktion och nätverkande, och när känslan av stress hopar sig så är det mänskligt att söka en enklare väg ut ur situationen, ibland på ett så enkelt sätt som att surfa på mobilen en stund.

 

Lösningen då?

  • Försök sätta delmål kring de uppgifterna du upplever som mest svåröverkomliga. Bryt ner större uppgifter till mindre mer överkomliga sådana. Belöna dig inte bara när du når mål, utan också för ditt pågående arbete.
  • En kaffepaus på jobbet kan dessutom leda till problemlösning och nya tankar under tiden du sitter ner med dina kollegor.
  • Försök att sätta best practice för dig själv också, inte bara för projekt- eller arbetsgruppen. Hur gick du tillväga när du löste ett liknande problem? Kan du använda samma struktur för att lösa den uppgiften du nu står inför?

 

Söker du verktyg för att sätta en mer klar struktur finns det förutom informativa och välskrivna böcker, kurser och utbildningar inom ämnet.

Här kan du läsa mer om Mindsets utbildning Personlig effektivitet med inriktning på just det.

 

Läs mer! Nedan hittar du lite lästips.

Wikipedia – Prokrastinering

Svenska Dagbladet – ”Belöning kan få uppskjutare att byta vanor”

Psykologifabriken – Tag ”Prokrastinering”

Intresseanmälan

Har du mer än någonsin, men ändå på Facebook?

Obligatorisk