Hur leder… kommunicerar du på distans?

Under de senaste 20 åren har tusentals chefer på olika nivåer utbildat sig via oss på Mindset och alla har lärt sig många olika saker -av den enkla anledningen att de haft olika behov. En slutsats många ofta dragit är dock att de behöver jobba mer med sin kommunikation. Vad betyder då det? Att jobba med sin kommunikation.

pexels-photo-747114

För att alla dessa chefers medarbetare ska göra rätt saker behöver de veta i vilken riktning företaget ska gå, eller som nu, springa. Få, om ens några, av deras medarbetare gör fel medvetet. Många av cheferna har hittills haft sin personal på plats. De har träffats varje dag, tagit en kaffe i köket, diskuterat helgens grillning och önskat trevlig helg personligen. Nu står vi inför nytt läge där många nu har sin personal hemma och det ”verkliga” och naturliga mötena inte längre händer.

För chefer som har sin personal spridd över hela jordklotet är detta inget nytt. En metafor som vi brukar prata om gällande kommunikation är att vi är många som någon gång under livet haft en kärlek som vi inte bott tillsammans med och kanske inte heller bott i samma stad som. Vi har träffats på fredagskvällen med höga förväntningar på tacos, fredagsmys och att prata och dela med oss om allt som hänt. Men när vi till slut ses efter en lång vecka isär så somnar den ena i soffan och den andre sitter snopet med sitt rödvinsglas i handen utan att varken hunnit fråga eller berätta om veckan som gått. Sedan blir det tjurigt på lördagen. Hur och varför blir det så här? Det beror såklart på att vi inte har pratat ihop oss och har helt olika förväntningar på fredagsmyset och helgen.

Det är precis likadant med dina medarbetare. De behöver normalt en tydlig kartbild över läget och de kan alltid fråga dig – när du går förbi eller kanske vid kaffemaskinen. Nu sitter de utspridda, helt isolerade, ensamma. Vad krävs då av dig? Medarbetarna behöver nu ha en ännu tydligare kartbild så att de kan leda sig själva. Släpp tanken på dem som medarbetare – se dem istället som medledare! Ta varje chans du får att jobba med kartbilden kring er väg framåt, var hellre övertydlig och fråga hur de uppfattat läget istället för att hoppas att alla är med på tåget.

När ni checkar in på era individuella möten via Zoom, Teams eller vad ni nu använder, behöver ni börja med att ställa in förväntningarna på rätt nivå. Bestäm tillsammans vad de regelbundna avstämningarna ska innehålla. Bestäm agendan – tillsammans! Utan en gemensam kartbild, förtroende och gemenskap kommer både chefer och medarbetare bli ännu mer ensamma och utspridda under kommande tid. Och glöm inte bort kraften och behovet av kommunikation – något vi tror alla kan bli lite bättre på!

Här är ett förslag du som chef och medledare kan utgå ifrån när ni har era individuella möten och befinner er på olika platser:
• Vad har du gjort av det vi sade senast? Hur gick det? Något problem?
• Vad gör du nu? Behöver du någonting från mig eller någon annan?
• Vad ska du göra sedan?

Och du – kom ihåg det viktigaste: att starta mötet med: Hur mår du?

Henrik Sandqvist

Skribent: Henrik Sandqvist, Senior konsult Ledarskap och Kommunikation
Telefon: +46 8 586 389 34
E-post: henrik.sandqvist@mindset.se

Vill du veta mer om hur vi kan stötta din organisation i er digitalisering?

Läs mer om våra Digitala utbildningslösningar!

Intresseanmälan

Hur leder…kommunicerar du på distans?

Obligatorisk