Kan man lyckas med en ledarskapsutbildning utan fysiska möten?

Måste man verkligen träffas fysiskt för att kunna utvecklas som ledare? Vad händer egentligen med vår ledarskapsträning om vi inte åker iväg på den där kursgården, äter middag tillsammans, roll-spelar och övar feedback på varandra i grupprum? Vi får ett annat resultat. Inte sämre, men annorlunda. Låt oss förklara.

man-wearing-white-virtual-reality-goggles-834949

Just nu skjuter många företag upp sina ledarskapsinsatser eller kanske till och med ställer in. Just nu, när det kanske behövs som mest. Tanken många har kring en ledarskapsutbildning är ofta att man kanske åker i väg, ses med personer i samma situation, lär känna varandra och öppnar upp sig på djupet – gärna i ett tryggt rum där allt man pratar om stannar. Och absolut – det är väldigt bra och effektivt. Men vad händer när man inte har den möjligheten? Är alternativen sämre?

Vi på Mindset tycker inte det. Det är annorlunda men det behöver inte innebära att det är sämre. Det senaste månaderna har de flesta av oss blivit ofrivilligt tvungna att kliva ut från vår ”comfort zone”, testat nya vägar och inte minst ändrat vårt tankesätt kring vad som är dagens ”normala”. Det är i de situationerna då vi, av olika anledningar, ställs inför helt nya utmaningar som vår kreativitet och vårt engagemang prövas. Så vad är dagens ”normala” ledarskapsutbildning?

Att genomföra en ledarskapsutbildning virtuellt är fullt möjligt. Det är bara annorlunda. Det finns dessutom flera fördelar med att genomföra utbildningen online. Alla kan delta till exempel. Du har inga geografiska eller logistiska hinder att brottas med. Inte heller spelar det någon större roll om du känner dig lite krasslig och inte orkar ta dig till utbildningen. Det är bara att svepa favoritkoftan om axlarna och koppla upp sig mot de andra deltagarna.

Tycker du att det är svårt att prata inför folk, att du blir obekväm i grupper? Du kan vara lika delaktig framför din kamera utan att behöva uppleva att du talar inför en grupp människor. För du är hela tiden i ditt egna ”rum”. I ”worst case” kan du låta kameran vara avstängd en kort stund och använda chatten för att kommunicera och kan delta utan att känna dig obekväm.

Dessutom prövas ditt ledarskap och din närvaro på ett helt annat sätt under en virtuell utbildning. Du måste ta ansvar på ett annorlunda vis för din egen lärresa och resultat. Det finns ingen utbildare som går runt och interagerar med er i varje ögonblick. Så vill du ”fuska”, åka med på halvfart så kan du göra det utan att det för den sakens skull måste synas. Så här prövas ditt ansvar, engagemang och tydlighet på ett annat sätt än i ett vanligt klassrum. För att du ska nå fram virtuellt så krävs det alltså ännu lite mer närvaro av dig.

Det fysiska mötet och upplevelsen av att åka iväg, träffas i grupp och att vara närvarande fysiskt kommer aldrig att försvinna. Men under tiden vi inte kan göra det – skjut inte upp eller ställ in er utbildning, förändra den istället för att passa dagens ”normala”. Det är just i svåra och annorlunda tider ledarskapet behövs som mest. Ta då inte bort möjligheten för ledare och chefer att skapa sig trygghet, kompetens och erfarenhet – av såväl ledarskapsutbildning som en virtuell upplevelse.

Skribent: Sven Lundblad, Konsult
Telefon: 08-586 388 00
E-post: info@mindset.se

Vill du veta mer om hur vi kan stötta din organisation i er digitalisering?

Läs mer om våra Digitala utbildningslösningar!

Intresseanmälan

Kan man lyckas med en ledarskapsutbildning utan fysiska möten?

Obligatorisk