Ny som chef? Gå en kurs!

Att vara ny som chef kan vara fantastiskt spännande, men också en riktig nagelbitare. Varje ny arbetsplats medför nya utmaningar och frågeställningar att ta sig an. Så hur ska man egentligen förbereda sig inför en ny chefsposition? Svaret är enkelt: gå den populära ny som chef-kursen! 

En vän till mig fick ett nytt jobb under sommaren, sin första chefstjänst. Ny som chef för första gången i sitt liv, ja åtminstone på jobbet. Hon har lång erfarenhet som lagledare och är fyrabarnsmamma vilket också innebär en hel del ledarskap. Men att vara ny som chef är något annat. Hon känner så klart stor glädje inför denna utmaning men också en del prestationsångest.

Frågor som: Hur ska jag klara det? Vilken typ av utmaningar kommer jag att ställas inför? Vad behöver jag lära mig? Dessa är viktiga och relevanta frågor för att hon på bästa sätt ska börja att förbereda sig inför uppgiften.

Ny som chef-kursen lär dig leda länge

Att vara chef innebär att vilja ta ansvar, fatta beslut och få med sig sin grupp mot ett gemensamt mål. Som chef är du synlig, du blir en förebild och det är vad du gör som räknas. Du har en möjlighet att påverka andra, vilket är fantastiskt men det är också du som får frågan om mål inte uppfylls och resultatet inte blir som förväntat. Hur ska du hantera utmaningarna och bygga ditt ledarskap så att du håller i längden? Lära dig prioritera och strukturera ditt arbete och din tid? Vad behöver du göra för att nå uppsatta mål?

Det är precis sådana som min vän som går en av våra mest efterfrågade ledarskapskurser Ny som chef, en ledarskapsutbildning där vi genom klassrumsträning, gruppövningar och diskussioner preppar våra deltagare med grunderna i ledarskap som är ovärderliga att ha med sig för att ha rätt förutsättningar att lyckas i det viktiga uppdraget som det innebär att vara chef. Det är frågor som nya chefer ställer sig, oavsett vilken bransch de jobbar inom. Utmaningarna är mera lika än man kan tro, fördelen med att gå kursen ny som chef hos oss på Mindset är att du också får möjlighet att nätverka med andra som har liknande utmaningar. Dela tankar och idéer med andra i samma situation, i en trygg miljö, med en erfaren konsult som utbildar – och få professionell ledarskapsutveckling som ger resultat.

De mest uppskattade lärdomarna från Ny som chef-kursen:

  • Kursen ger en dig bra grund för att planera och driva ditt ledarskap på. Du får ökad förståelse för vikten av att göra saker i rätt ordning som ny chef. Att lyssna in och lära känna människor och kulturen innan du sätter väg fram, påbörjar förändringar och börjar leda fullt ut.
  • Du skapar en egen handlingsplan under kursen, som syftar till att stötta dina prioriteringar, hjälpa dig att göra medvetna val utifrån ditt eget och gruppens nuläge och det du bedömer tillför mest värde just nu.
  • Sätt av tid för reflektion och fråga dig själv. Vad har fungerat bra? Vad behöver du göra mera av? Vad har inte fungerat bra – vad beror det på och vad kan du göra åt det? Uppdatera din handlingsplan under kursen utifrån detta med jämna mellanrum.
  • Ledarskap är viktigt och för att lyckas få andra att prestera och må bra så krävs det att du är tydlig. Du får träna på att kommunicera och genomföra olika typer av samtal och möten som du kommer att ha med dina medarbetare. Ett perfekt sätt att förbereda dig inför skarpt läge i vardagen.

Skribent: Nina Spegel

Välkommen att boka in dig på ny som chef-utbildningen!

Vill du ha våra nyheter och blogginlägg direkt i mailkorgen? Använd formuläret nedan för att skriva upp dig på Mindsets nyhetsbrev!

Intresseanmälan

Ny som chef? Gå en kurs!

Obligatorisk