Retorik bakom skärmen - så övertygar du digitalt

Har du någon gång suttit i ett zoom-möte och lyssnat på en jobbpresentation i 5, 10, 15 minuter och sen ställt dig frågan, vad var det hen egentligen ville förmedla? Troligtvis. Detta är dessvärre ett vanligt förekommande fenomen i virtuella presentationer – men även fysiska. Trots detta fortsätter vi lägga mängder av tid på dåligt förberedda möten där inte ens talaren är säker på vart hen vill komma.

Hur får man retorik att funka i ett zoom-möte?

Som ledarskapskonsult på Mindset har jag ofta den otroligt roliga uppgiften att få lära ut och träna grupper i just retorik, förmågan att övertyga. Jag minns mycket väl min första retorikkurs jag tog i början av min tidigare karriär som aktiemäklare i London. Som nyutexaminerad student gav det mig ett minne för livet och var väl investerad tid då jag fortfarande använder mycket av det jag lärde mig då, för 24 år sedan.

Men retorikens teorier (som fungerat i 2000 år) borde väl ändå inte funka på samma sätt idag med alla digitala zoommöten och korta attention-spans? Jo i allra högsta grad! Det är till och med viktigare än tidigare att göra sig förstådd. Aristoteles ’life hacks’ i hur man hörs, hur man sticker ut i bruset och lyckas fånga publikens uppmärksamhet är A och O om du ska fånga din målgrupps intresse

Här kommer en fyra retoriktips som jag lär ut i Mindets Retorikkurser både fysiskt och digitalt.

1) Kontakt: På med allas kameror och se till att ’namnskylten’ stämmer.

2) Förberedelsen är viktigare än någonsin, Mr. Kiplings sex trogna medhjälpare kan vara till hjälp!

3) Förstärk ditt budskap. Det är INTE ’bara digitalt’, det är ÄNNU viktigare att förstärka budskapet när du presenterar digitalt. HUR framför du orden du säger.

4) Less is more– öva in en 30 sekunders dragning med det absolut viktigaste så DU är helt säker på VAD du vill få fram, vad som MÅSTE komma med.

Kontakt

innan du börjar ett vanligt möte så tar du automatiskt in deltagarna genom att titta på dem och kanske säga god morgon. Tänk dig en lokal med förväntansfulla åhörare där hälften sitter med en stor svart A3 skylt framför ansiktet. Längst ner står det en lite text med ett namn, eller ännu värre, någon konstig kod som AR43XT. Några sitter dessutom och kollar mejlen samtidigt som du talar. Vilka ursäkter kan man ha för att inte ha kameran på när vi till och med kan välja bakgrund?

Kräv att kameran är på så du kan etablera kontakt och söka kvitto på att åhörarna förstår, och i bästa fall håller med om, det du försöker få igenom. Om någon har en konstig ’namnskylt’ så be hen att ändra själv eller gör det själv som host (på zoom genom att klicka på de tre punkterna och sen ’change name’ på drop-down menyn).

Förbered dig

Innan du ens börjar strukturera ditt anförande så gäller det att du tar hjälp av Mr. Kiplings 6 trogna medhjälpare. De som lärt honom allt han kan och allt han vet; de heter Varför, Vilka, När, Var, Vem, Vad och Hur. Ha en post-it på skärmen och bocka av så fort du blir ombedd att ha en dragning. Svara på alla dessa innan du öppnar munnen och stjäl tid av publiken

Varför ska jag tala, vad är det jag vill uppnå? Vilka är min målgrupp? När ska jag tala, när ska jag preppa? När och Var ska jag presentera? Vem är jag i sammanhanget, behöver jag lyfta mig i det relevanta ämnet för att få uppmärksamheten, dvs stärka mitt etos? Vad ska jag säga, vilka ord vilken struktur skall jag ha. Sen kommer HUR-et.

Förstärk ditt budskap

Det är INTE ’bara digitalt’, det är ännu viktigare att förstärka budskapet när du presenterar digitalt. HUR kan du använda rösten styrka, tonläge, variation, ordval, ansiktsuttryck, kroppsspråk, blädderblock eller vit tavla bakom dig för att förstärka ditt budskap och därmed nå igenom skärmen som filter.

Hur kan jag förstärka mitt budskap med paraverbala verktyg som det du kan se och höra. Hjälpmedel som kroppsspråk, variation i röstläge, takt, pauser och betoningar. Hur ska jag klä mig, ska jag ta med en produkt, Vad syns i bakgrunden? Ska jag använda en bakgrund som är en bild som förstärker mitt budskap? DU är presentationen, inte det du delar skärm på, så var sparsam med PowerPoints. Se till att du står upp när du presenterar för att öka energin i ditt anförande, kolla att du syns bra genom att ha kameran i din ögonhöjd så publiken får en känsla av ögonkontakt. Ljuset är viktigt, att läsa ansiktsuttryck på en siluett är omöjligt.

Less is more

öva in en 30 sekunders dragning med det absolut viktigaste då är du själv klarare med vad som måste komma med och alla som håller en dragning ska vara så pass klara med vad de vill förmedla att när koncernchefen kommer i slutet på din dragning och ber dig sammanfatta vad han missat.

Avslutningsvis, tänk på att en dragning bakom en skärm ställer ännu högre krav på dig som talare i termer av förberedelse, ordval och förstärkningar. Viktigast av allt kanske, less is more.

 

Ulrika Nisser, Ledarskapskonsult, Mindset

Intresseanmälan

Retorik bakom skärmen – så övertygar du digitalt

Obligatorisk