Världens bästa chefer 2019! Och vad de har gemensamt.

Tidningen Fortune utser varje år 50 ledare som visat framfötterna på ett eller annat sätt under året. 2019 är den gemensamma tråden ledare som visar mod, att tänka utanför boxen och våga ta risker.

En bra ledare vet inte om planen kommer fungera eller inte, men de vågar ändå. Apples VD, Tim Cook, är ett exempel på detta. Han har flyttat Apple på ett strategisk plan från att förlita sig på försäljningen av bland annat iPhonen till att bygga en helt ny affärsmodell som bygger på prenumerationstjänster. Ett djärvt drag från en av världens största företag.

Vad som särskiljer en bra ledare

Den oundvikliga frågan när man har tittat på listan är hur hittar en ledare hittar det där modet som behövs? Hur kommer det sig att vissa människor har mycket lättare att hitta drivet att lyckas som chef?

Psykologen Suzanne C. Kobasa har studerat detta och kommit fram till att det är en ”ihärdighet” som särskiljer särskilt framgångsrika ledare. Den här ihärdigheten (”hardiness”) ger en förändringsbenägenhet. De här människorna ser inte sig själva som maktlösa, utan ser världen som fascinerande, spännande och möjligt att influera, att förändra. Allt är en möjlighet för att utveckla sig själv och sina färdigheter.

Fortune säger själva att listan i år är fylld med ”hoppingivande människor, i en värld där allt fler är arga”.
Nummer ett på listan 2019 är Bill och Melina Gates, grundare av ”Bill & Melinda Gates Foundation”. De blir hyllade för sitt praktiska arbete, bland annat med att utveckla ett HIV-vaccin och för att bidra till att vaccinera miljontals barn mot vanliga (och potentiellt dödliga) sjukdomar.
På plats sex hittar vi också Greta Thunberg, vars mod och beslutsamhet inte bara har inspirerat världsledare utan också mängder med människor som kämpar mot klimatförändringar. En 16 åring med ett tydligt fokus, som är omöjlig att vara oberörd inför.

Vad kan vi lära oss av alla dessa inspirerande människor?
1. Att våga gå sin egen väg
2. Att se möjligheter där andra ser svårigheter
3. Att inte vara rädd för förändring

Här kan du läsa hela listan med ledare i Fortune.
Här kan du läsa mer om modiga ledare, och hur de inspirerar andra i sin omgivning.

Att ha rätt verktygslåda som chef gör det lättare att lyckas redan från början. Läs mer om Mindsets utbildning Ny som chef här.
Är du erfaren ledare, men söker ny inspiration och nya sätt att arbeta? Då är Ledarskap – nästa steg som chef rätt för dig. Läs mer här.

Intresseanmälan

Världens bästa chefer 2019!

Obligatorisk