Referens

Helen Truong

”En modern ledare ska vara expert på sina medarbetare, vilka förmågor har de, vad inspireras de av, hur kommer de bäst till sin rätt?”

Husq_Group_logo2_CMYK

Mindset gratulerade Helen Troung på Husqvarna till den fina utmärkelsen ”Årets unga ledande kvinna” och hade ett inspirerande samtal kring ledarskap

Ledarskap, vad är det för dig?

Det handlar väldigt mycket om ett ansvarstagande. Att säkerställa att organisationen går framåt. Hur många ledare kan jag bygga för att vi ska nå mål och resultat ihop? Inspirera och göra det möjligt för andra att ta ansvar. Att alla ser sig själv som ledare. Syftet med ECTP programmet är att bygga och säkra upp att vi har ett flöde av kommande ledare i generation efter generation.

Du uppfattas som en ”modern” ledare, vad tror du ligger i det begreppet?

Kanske att jag ser saker som ingen annan gör, går lite utanför boxen. Det moderna ligger i att man som ledare ska se framåt, vara innovativ, veta vart vi ska. Jag behöver inte vara den som håller i initiativet, men det är viktigt att ha personer runt omkring sig, ett team som går tillsammans och uppmuntrar till gemensam utveckling. Skapa en miljö där det kollegiala fungerar, att man som ledare funderar på hur man får sina kollegor att tändas, inse att ledaren inte ska behöva veta allt och täcka upp för allt. Det handlar om att bygga individerna, våga lämna specialisttänket bakom sig och värnar nya ledare. En modern ledare ska vara expert på sina medarbetare, vilka förmågor har de, vad inspireras de av, hur kommer de bäst till sin rätt?

Hur skulle du själv beskriva ditt ledarskap?

Du behöver vara softskillexpert, veta hur når du fram till medarbetaren, vad hen triggas av och brinner för? Jag är en av dem lika mycket som vi är ett team, jag är med. I det moderna ledarskapet behöver du vara mera personlig än du har behövt tidigare. Jag bryr mig om deras liv, vågar bryta barriärer, vågar vara personlig. Jag behöver bry mig! Hur går det i personens liv och hur mår den? Det påverkar teamet, prestationen och vår relation, det underlättar för en bra kommunikation.

Vad är det som har gjort dig till en bra ledare?

Taktisk kulturbeteende, vilken skillnad det är att komma till en plats där en ledare tar hand om en, säkerställer att jag kommer att växa här, extremt viktigt och det ska framhävas direkt, det måste finnas stolthet över kulturen. Så här gör vi, det här är vi stolta över. Kultur och beteenden är det som slår allt. Beteenden är det som ger ringar på vatten, jag som ledare behöver vårda det, på så sätt laddar man ett helt varumärke med ngt positivt.

Blir så otroligt glad när jag träffar kollegors partners, hör att de har en positiv syn på arbetsplatsen, det säger allt.

Varför är du en framgångsrik ledare?

Jag är så tacksam över att jag har fått möjligheter genom chefer som har sett mig och genom bra utbildning. Jag var oerfaren som ledare när jag kom till utbildningen så jag sög åt mig allt jag kunde och satte igång att praktisera det jag fick lära mig, tog vara på det nätverk som skapades på utbildningen. På så sätt kan man säga att Mindset har byggt mitt ledarskap, det mesta av det jag kan har jag lärt mig genom utbildningen och givetvis av mina egna misstag, adresserat det, gått vidare.

Jag lever inte på någon framgångssaga. Jag har blivit uppsagd, träffat på många olika människor, har mött bra och dåligt ledarskap. Jag väljer mod, genuint och jordnära, alla korten på borden. Jag räds inte, jag hade inte kommit någonstans om jag hade burit med mig rädslan. Jag försöker att står upp för människor och göra allas röster hörda. Jag vågar blotta mitt ledarskap, mig själv, vågar vara tydlig. Vågar att inte släppa taget, är ihärdig.

Ledarskap är en resa, om man fortsätter att lära sig och tar vara på misstag och framgångar. Jag har varit omringad av personer som har liknande Mindset, brinnande ambition och drivkraft, bra tajming. Detta har lett till att mitt ledarskap har gjort avtryck.

Du får en utmärkelse i en tid då det är svårt att rekrytera ledare, i synnerhet unga ledare. Hur kom det sig?

Jag blev ledare för att jag fick en chans av en ledare. Fick ett förtroende och fick en invit. Det är att bygga, bygga, bygga. Man blir inte en ledare med en titel. Det gäller att tidigt känna av och se människor som gör det lilla extra, att man blickar över sin omgivning, har skarp syn, vilka är det som säger nu kör vi, nu ger vi inte upp. Testa då att låta dem ta över mötena, någon process, något projekt, se till att de får gå på utbildning. Lika väl som man förvaltar och matar de chanser som man själv får så gäller det att vara lyhörd för sina medarbetares.

Var kommer den drivkraften ifrån?

Min drivkraft handlar om att jag vill göra skillnad, där jag är. Tror att jag har förmågan att göra det inte bara för mig själv utan även för andra runt omkring. Skapa livechanging moments för personer runt omkring mig. Vet att jag kan, att jag kommer att göra all skillnad för någon annan precis som mina tidigare chefer har gjort för mig.

Genom den utbildning som jag fick så hittade jag mitt ledarskap, ett med hjärta. Har gått på utbildningar som är utbildningar har aldrig fått ett hjärta, en värme och tror att det är det som gör mycket av skillnaden. Det gäller att ta vara och förvalta det man får.

Intresseanmälan

Case Husqvarna

Obligatorisk